Superračunalnik Vega

Eden najzmogljivejših superračunalnikov na svetu nosi tudi naš podpis

Institut informacijskih znanosti iz Maribora se lahko od letošnjega marca pohvali s superračunalnikom Vega. Pri izvedbi več kot 17 milijonov EUR vrednega projekta, ki ga je sofinancirala Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter skupno podjetje EuroHPC, je kot konzorcijski partner sodeloval tudi NTR inženiring.

Superračunalnik Vega je daleč najzmogljivejši superračunalnik v Sloveniji, pa tudi eden najzmogljivejših superračunalnikov ta trenutek na svetu. Zmore namreč več kot 6,8 petaflopov na sekundo oziroma 6,8 milijona milijard izračunov na sekundo. Temelji na infrastrukturi ATOS BullSequana XH2000 in bo občutno povečal trenutno evropsko računsko moč. "Rast pa se bo nadaljevala še letos, s prevzemom še šestih drugih novih superračunalnikov v različnih državah članicah. To bo ustvarilo vrhunski evropski superračunalniški ekosistem, kar pomeni pomemben doprinos k evropski digitalni neodvisnosti," je ob predaji povedal izvršni direktor podjetja EuroHPC, Anders Dam Jensen. Superračunalnik Vega bo namreč omogočal tudi izredno hiter prenos podatkov (500 Gbit/s) do drugih superračunalniških centrov in njihovo trajno hrambo (24 PB). Vse to pomeni veliko podporo odprti znanosti, raziskovanju in inovacijam v Evropi.

Po besedah dr. Aleša Bošnjaka, direktorja IZUM-a, je pridobitev te največje in najpomembnejše raziskovalne infrastrukture izjemnega pomena za Slovenijo, ne le za njene raziskovalne projekte temveč za razvoj znanosti in gospodarstva nasploh. Superračunalnik Vega bo namreč podpiral razvoj vodilnih aplikacij na področju znanosti, javne uprave in industrije v številnih panogah, še posebej pa na področjih strojnega učenja, umetne inteligence in visokozmogljivostne analize podatkov.

Postavitev superračunalnika je bila zaupana francoskemu podjetju Atos, naše podjetje pa je k projektu pristopilo kot vodilni slovenski partner skupaj s podjetjem ART.SIS iz Trzina.

V podjetju NTR Inženiring smo bili zadolženi za vso potrebno infrastrukturo za delovanje superračunalnika. Ta med drugim vsebuje tudi sistem oskrbe z električno energijo in sistem tehničnega hlajenja. Superračunalnik Vega za svoje delovanje porabi do 830 kW električne energije, po zaslugi našega sistema pa potrebna električna energija za hlajenje ne preseže 50 kW. In to v vseh letnih časih, kar pomeni, da je celotni letni PUE manjši od 1,06. Za dosego tako učinkovitega tehničnega hlajenja smo zasnovali sistem neposrednega vodnega hlajenja z adiabatskim hlajenjem zunanjih hladilnih enot, odpadno toploto pa sistem izkoristi za segrevanje stavbe IZUM-a. Tako ustvarjeni krožni sistem zagotavlja učinkovito in trajnostno izkoriščanje virov ter zmanjševanje ogljičnega odtisa. Načrt predvideva, da bodo z odpadno toploto, ki je stroškovno učinkovit in trajnostni vir energije, v prihodnjih letih lahko segrevane tudi okoliške zgradbe. Celovit sistem podporne infrastrukture superračunalnika Vega smo nadgradili še s centralnim nadzornim in upravljalskim sistemom, ki ne glede na zunanje dejavnike poskrbi za nemoteno delovanje.

Celoten sistem oskrbne infrastrukture, njenega nadzora in upravljanja je plod domačega znanja in izkušenj, zato smo na svoj prispevek v tem uspešnem in odmevnem projektu upravičeno ponosni. To prav posebej velja za učinkovit sistem hlajenja, s katerim smo zagotovili, da superračunalnik Vega ni le eden najzmogljivejših temveč tudi eden najbolj energetsko učinkovitih superračunalnikov na svetu!

Da smo svoj del naloge opravili z odliko, so potrdili tudi predstavniki podjetja Atos. Naše podjetje so namreč priporočili tudi za izvedbo oskrbne infrastrukture pri vzpostavitvi sistema tehničnega hlajenja superračunalnika na DHMZ v Zagrebu.

 

V podjetju NTR Inženiring smo bili zadolženi za vso potrebno infrastrukturo za delovanje superračunalnika.